04 October 2012

aPaKaH PunCa SuaMi PaNaS BaRaN..?Sebagai seorang isteri berhadapan dengan situasi suami yang panas baran agak menakutkan. Suami panas baran boleh disebab oleh dua faktor, luaran (external) dan dalaman (internal). Faktor luaran melibatkan tempat kerjanya seperti tekanan dari pihak atasan, kegagalan suami menyiapkan kerja seperti diharapkan majikan, persaingan tidak sihat daripada rakan sekerja dan seterusnya. Boleh juga melibatkan sesuatu yang berkaitan dengan kerjanya, umpama kesesakan lalulintas pergi dan balik kerja, juga kos minyak dan tol. Semua ini menyebabkan suami rasa tertekan hingga akhirnya “melepaskan” tekanan itu kepada isterinya.
Isteri boleh membantu suami mengurangkan tekanan ini dengan kerap memberi motivasi kepada suami dalam kerjanya, mengungkapkan rasa berterima kasih kepada suami atas jerih payahnya mencari nafkah – sekalipun sedikit – untuk keluarga dan mendengar dengan penuh perhatian apa-apa keluhan suami terhadap kerjanya.
Faktor luaran tidak terhad kepada kerja suami tetapi juga boleh melibatkan sesuatu yang lain seperti masalah yang dihadapi oleh ahli keluarga suami. Justeru penting bagi isteri untuk cuba mengetahui faktor luaran yang memberi tekanan kepada suami lantas cuba membantu dengan memberikan motivasi dan sokongan. Faktor dalaman merujuk kepada suasana kehidupan sekeluarga. Kadangkala ada beberapa sikap isteri yang tidak disenangi oleh suami sehingga menyebabkan suami naik marah, seperti:
  • Isteri kerap meminta itu dan ini manakala suami dalam keadaan kewangan yang agak sempit.
  • Isteri terlalu asyik bermain dan melayan anak-anak hingga mengabaikan bermain-main dan melayan suami dengan mesra.
  • Isteri terlalu mengawal pergerakan suami atau mudah lagi pantas cemburu kepada tindak-tanduk suami yang sedikit mencurigakan.
  • Isteri tidak melaksanakan peranannya sebagai pemimpin di rumah sehingga akhirnya menimbulkan suasana tidak selesa bagi suami.
  • Isteri itu sendiri yang panas baran sehingga kemarahan kecil oleh suami dibalas dengan kemarahan daripada pihak isteri juga. Ini seterusnya dibalas kembali oleh suami dengan kemarahan yang lebih besar.
Justeru hendaklah isteri mengenal apa dan di mana kelemahannya dan cuba memperbaikinya. Kenalilah kelemahan dengan menuntut ilmu dalam subjek rumahtangga, hubungan suami-isteri dan perbezaan antara sikap lelaki dan sikap wanita. Jangan hanya bergantung kepada cara bertanya kepada isteri lain kerana kerap kali ia berakhir dengan masing-masing isteri menceritakan keburukan suami masing-masing tanpa solusi yang dapat mengubahnya.
Nota Kaki - Tidak semua lelaki mempunyai sifat panas baran. Walaupun begitu adakalanya lelaki yang lembut hatinya boleh bertukar sifat panas baran sekiranya dirinya tidak dapat mengawal emosi. Oleh kerana itulah pentingnya isteri disisi suaminya. Sebagai seorang isteri pula perlu memainkan peranan yang penting dalam menyejukkan hati suami.

No comments: